[vc_row][vc_column][vc_column_text]Przeciętny Europejczyk, rocznie produkuje około 475 kg odpadów. Z tego zaledwie 28% trafia do recyklingu, a kolejnych 16% na kompost. A co z resztą? Te śmieci w najlepszym wypadku trafiają na składowiska odpadów. W najgorszym scenariuszu, do lasów i rzek, gdzie będą rozkładać setki lat. A gdyby tak część z tych odpadów można było… zjeść? To możliwe! Opakowania jadalne powoli przestają być wyłącznie czczymi mrzonkami ekologów i zaczynają pojawiać się na rynku. Z czego są produkowane? I gdzie można na nie trafić?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_heading text=”Skąd pomysł na jadalne opakowania?” tag=”h2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Choć może to wydawać się zaskakujące, idea stworzenia jadalnych opakowań i zabezpieczeń do żywności, narodziła się już w średniowieczu – konkretnie w XII i XIII w. To wtedy Chińczycy wpadli na pomysł, by pokrywać owoce cienką warstwą wosku. Dzięki temu zabiegowi dłużej zachowywały świeżość i nie pozostawały soczyste. W XVI wieku, mięso pokrywano tłuszczem, by zapobiegać jego nadmiernemu wysychaniu. Nieco później odkryto, że film z żelatyny doskonale chroni mięso i inne artykuły spożywcze przed dostępem drobnoustrojów.
Na większą, komercyjną skalę, jadalne opakowania zaczęto stosować w latach 80. XX wieku, kiedy to pojawiły się powłoki taki jak Semperfresh. Świat nie stoi jednak w miejscu i co jakiś pojawiają się nowe pomysły na wykorzystanie jadalnych substancji do zabezpieczania i przechowywania żywności.
Jakie dokładnie materiały są wykorzystywane w tym celu?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_heading text=”Opakowania jadalne – z czego powstają?” tag=”h2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Głównym składnikiem budującym jadalne opakowania do żywności są biopolimery, do których możemy zaliczyć substancje takie jak np.:
- kolagen – stosowany do tworzenia osłonek dla mięs i wędlin,
- żelatyna – z której tworzy się m.in. osłonki do leków,
- skrobia – wykorzystywana na pokrywania mięs i ryb,
- pektyny – chroniące żywność o małej zawartości wody,
- wosk pszczeli – stosowany jako swego rodzaju opakowania cukiernicze, do powlekania drażetek.
W większości przypadków, powyższe materiały tworzą na powierzchni produktu cienką folię, chroniącą go przed wilgocią, temperaturą czy mikroorganizmami. Bardzo często też opakowania jadalne mogą pozytywnie wpływać na wygląd, smak czy zapach produktu – dzięki zastosowaniu odpowiednich dodatków – witamin, olejków eterycznych.
Stosunkowo młodą alternatywą dla tego typu rozwiązań może być jadalne opakowanie, wykonane z tkaniny (samodzielnie!) wyhodowanej na bazie grzybka kombuchy. Materiał posiada wiele zalet – jest wielofunkcyjny, łatwy do uzyskania, całkowicie przyjazny człowiekowi i naturze (można go zjeść lub kompostować), a dodatkowo przedłuża trwałość żywności. I choć na razie to pilotażowe rozwiązanie, wszystko wskazuje na to, że takich innowacyjnych pomysłów będzie pojawiać się więcej.
Mniej ekstrawaganckim rozwiązaniem są naczynia i opakowania wykonane z otrąb pszennych. Zjedzenie, np. talerza z otrąb nie nie tylko pozwoli Wam uniknąć odpadów, ale za sprawą obecnego w otrębach błonnika poprawi Wasze trawienie.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_heading text=”Czy opakowania jadalne są bezpieczne?” tag=”h2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Przez lata korzystania z plastikowych opakowań przyzwyczailiśmy się do myśli, że ich jedzenie nie jest dobrym pomysłem. Pomijając walory smakowe, substancje, z których są stworzone tworzywa sztuczne, mogłyby niekorzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie i zdrowie. A jak jest z ich jadalną wersją? Czy faktycznie można je spożywać bez obaw?
Zdecydowanie! Powstają bowiem z substancji, które spożywamy codziennie – białek, cukrów czy tłuszczy i które są całkowicie bezpieczne, a nawet niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, jadalne opakowania, jako przykład opakowań do żywności, podlegają surowym regulacjom prawnym, które mają stanowić gwarancję ich bezpieczeństwa.
Warto też pamiętać, że ze względu na materiały użyte do produkcji, jadalne opakowania są całkowicie przyjazne środowisku. Można zaliczyć je do kategorii opakowań biodegradowalnych, gdyż nawet pozostawione same sobie rozkładają się szybko i bez uszczerbku dla gleby i wody.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vcex_heading text=”#E-8_SmFkYWxuZSUyMG9wYWtvd2FuaWElMjBkbyUyMCVDNSVCQ3l3bm8lQzUlOUJjaSUyMHphc3QlQzQlODVwaSVDNCU4NSUyMHRyYWR5Y3lqbmUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyRnNrbGVwJTJGb3Bha293YW5pYSUyRiUyMiUzRW9wYWtvd2FuaWElMjBqZWRub3Jhem93ZSUzQyUyRmElM0UlM0Y=” tag=”h2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Choć w temacie materiałów opakowaniowych wciąż pojawiają się nowe rozwiązania, jak na razie opakowania jadalne nie mają szansy w większym stopniu zastąpić standardowych opakowań jednorazowych. Te są bowiem o wiele wytrzymalsze i lepiej chronią żywność m.in. przed zabrudzeniem czy odkształceniami.
Faktem jest jednak, że opakowania do spożycia stale zyskują na popularności – pozwalają bowiem w znacznym stopniu ograniczyć ilość odpadów produkowanych przez ludzkość. Obserwując szybkość zmian zachodzących w nawykach konsumentów oraz w rozwiązaniach technologicznych, można przyjąć, że w niedalekiej przyszłości, jadalne opakowania przestaną mieć marginalny udział w rynku opakowań i zaczną realnie wpływać na zmniejszenie ilości odpadów.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]