Choć jeszcze kilkanaście lat temu kuchenka mikrofalowa stanowiła raczej awangardowe wyposażenie kuchni, obecnie znaleźć ją można w prawie każdym domu. Trudno się temu dziwić – pozwala o wiele szybciej podgrzać posiłek, niż tradycyjnymi sposobami. W głowach wielu osób pojawia się jednak pytanie – czy plastikowe pojemniki można wkładać do mikrofali? A jeśli tak – to wszystkie, czy tylko wybrane? Sprawdźmy!
Jakie wymagania muszą spełnić opakowania do żywności?
Opakowania, mające kontakt z żywnością, powinny charakteryzować się nie tylko odpornością mechaniczną, higienicznością czy szczelnością, ale zarazem powinny być wykonane w taki sposób, by uniemożliwić zanieczyszczenie jedzenia poprzez kontakt z samym opakowaniem.
Oznacza to, że opakowania do żywności powinny spełniać specyficzne warunki. Przede wszystkim, tworzywo, z którego wykonane są opakowania, nie może wnikać w żywność w ilości, która szkodzi zdrowiu konsumenta. Nie może też powodować zmian w składzie żywności, zmieniać jej wyglądu, smaku czy aromatu. Ponieważ najbardziej interesuje nas, czy plastikowe pojemniki nadają się do mikrofali, przyjrzyjmy się bliżej wymogom dotyczącym tego tworzywa.
Okazuje się, że muszą one przejść szczegółowe badania, dotyczące migracji mikroskładników opakowania do przechowywanej w nim żywności. Co więcej, substancje, które wykorzystywane są do produkowania takich pojemników, muszą być bezpieczne. Co to oznacza? Nie mogą one wykazywać w żaden sposób działania rakotwórczego, mutagennego lub szkodliwego dla układu rozrodczego człowieka.
Jakie naczynia do mikrofalówki?
Choć nie wszyscy mają o tym pojęcie, nie każde naczynie nadaje się do użycia w kuchence mikrofalowej. Te talerze, miski i opakowania, które możemy w niej umieścić, powinny mieć na etykiecie informację, że dany produkt może być stosowany w mikrofali.
O ile w przypadku szkła i ceramiki łatwo zapamiętać, że nie mogą posiadać żadnych szlaczków ani wzorów, powinny być „czyste”, o tyle zasadne jest pytanie, czy plastikowe pojemniki można wkładać do mikrofali.
Materiał ten może się pod wpływem ciepłą roztapiać – co więcej, może w ten sposób wytwarzać równocześnie substancje rakotwórcze. Nie należy zatem wkładać do mikrofalówki dowolnego pojemnika, wykonanego z tego tworzywa, a jedynie pudełka oznaczone specjalnym symbolem.
Najczęściej jest to wytłoczony na pojemniku piktogram, przedstawiający kuchenkę mikrofalową lub trzy, umieszczone nad sobą fale. Tylko takie, w odpowiedni sposób oznaczone opakowania, są w pełni bezpieczne pod kątem używania ich w mikrofalówce.
W pozostałych pojemnikach wolno co najwyżej podgrzewać posiłek do bardzo niskiej temperatury lub rozmrażać w kuchence mikrofalowej potrawę wyjętą z zamrażarki. Trzeba także pamiętać o tym, że plastikowe pojemniki – podobnie jak szklane naczynia – muszą być odkryte.
Czego nie wolno używać w mikrofali?
Oprócz plastikowych pojemników, nie posiadających stosownego oznaczenia, istnieje szereg innych przedmiotów, których nie należy wkładać do kuchenki mikrofalowej. Przede wszystkim są nimi metalowe garnki, pokrywki i sztućce, a także folia aluminiowa. Ich umieszczenie w mikrofali może spowodować iskrzenie, a następnie zapalenie się podgrzewanych produktów. Z tego samego powodu wykluczona z użytkowania w mikrofalówce jest posrebrzana lub pozłacana zastawa stołowa.
Ponadto do mikrofali nie nadają się torby papierowe, ponieważ podczas podgrzewania mogą się z nich ulatniać toksyny i opary. Wyjątek stanowią torebki na popcorn – zostały one jednak przygotowane w zupełnie inny sposób i są przystosowane do użycia w mikrofalówce.
W kuchence mikrofalowej nie sprawdzą się także pojemniki styropianowe. Zaczną się one topić pod wpływem wysokiej temperatury. Warto pamiętać także o otwieraniu pojemników przed włączeniem mikrofalówki. W innym przypadku wewnątrz pojemnika, słoika czy butelki może wytworzyć się ciśnienie, które doprowadzi do rozerwania opakowania oraz zabrudzenia całego wnętrza kuchenki mikrofalowej potrawą, którą podgrzewaliśmy.
Plastik w mikrofali
Poprawna odpowiedź na pytanie, czy plastikowe pojemniki można wkładać do mikrofali, brzmi: to zależy. Jeżeli mają one odpowiednie oznaczenie, nie ma żadnych obaw przed skorzystaniem z nich w celu podgrzania żywności w kuchence mikrofalowej. Jeżeli jednak pojemnik wykonany jest z plastiku, który nie posiada stosownego piktogramu, możemy w nim ewentualnie rozmrozić potrawę lub delikatnie podgrzać. Nie należy jednak doprowadzać do bardzo dużej temperatury. Grozi ona stopieniem się opakowania, a tym samym wyrzuceniem podgrzewanej żywności, która nie będzie nadawać się do spożycia.
Do mikrofali najlepiej nadają się papierowe pojemniki np. do zupy. Są nie tylko bezpieczne, ale i ekologiczne. Aby upewnić się, że zawsze są one gotowe do podgrzania w mikrofalówce sprawdźmy, czy jest przy nich obecny odpowiedni symbol.