Zapytania
0

0

Koszyk

Kategorie Produktów

Kontakt

Jak segregować opakowania do cateringu?

Prowadząc firmę cateringową lub działalność gastronomiczną, w ramach której oferujemy także dania na wynos, nieodłącznym elementem naszej pracy są opakowania cateringowe. O ile ich składowanie przed użyciem nie nastręcza nikomu trudności, o tyle pojawia się zazwyczaj dylemat, w jaki sposób należy segregować opakowania do cateringu. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu

Opakowania do cateringu – z czego są wykonane?

Jeszcze do niedawna na rynku funkcjonowały przede wszystkim opakowania do cateringu wykonane z plastiku oraz styropianowe pudełka i tacki. Obecnie branża opakowań przeszła dość gruntowną zmianę i tworzywa sztuczne nie są już jedynymi surowcami, z jakich powstają opakowania cateringowe. Dziś znajdziemy także bez trudu pudełka wykonane z tektury lub pulpy, opakowania z trzciny cukrowej, a także opakowania biodegradowalne.

Mnogość surowców, z jakich wykonywane są obecnie te produkty, sprawia, że nietrudno pogubić się, w jaki sposób poszczególne pojemniki powinny być segregowane oraz poddawane recyklingowi. Warto zatem sprawdzić, w jaki sposób powinniśmy obchodzić się z opakowaniami cateringowymi.

Jak segregować opakowania cateringowe?

Do najczęściej wykorzystywanych opakowań z pewnością należą torby papierowe, które w dużej mierze wyeliminowały z tego rynku foliowe reklamówki. Papierowe torby mogą być wykorzystywane wielokrotnie, kiedy już jednak przestają nadawać się do ponownego użytku, należy je zutylizować. Te opakowania cateringowe należy wyrzucić do pojemnika przeznaczonego na papier, oznaczonego kolorem niebieskim.

Jednorazowe opakowania cateringowe, takie jak pojemniki do zgrzewania, wykonane są często z plastiku. W ich przypadku, po oczyszczeniu opakowania z resztek jedzenia, należy je wyrzucić do kontenera na tworzywa sztuczne. Zazwyczaj jest on oznaczany kolorem żółtym. Jeśli jednak opakowanie cateringowe wykonane jest ze styropianu, należy z nim postąpić nieco inaczej. Folię z wierzchu, po jej zerwaniu, należy wyrzucić do kosza na tworzywa sztuczne, natomiast sam styropianowy pojemnik trzeba zutylizować do pojemnika na odpady zmieszane. Do żółtego pojemnika na tworzywa sztuczne trafią natomiast także plastikowe sztućce jednorazowe.

Jeżeli sztućce wykonane są z drewna, należą do produktów kompostowalnych. Oznacza to, że można je wrzucać do odpadów biodegradowalnych, czyli kontenerów oznaczonych skrótem „BIO”. Bardzo często kosze te mają brązowy kolor. Analogicznie należy postąpić z opakowaniami biodegradowalnymi, wykonanymi z pulpy trzciny cukrowej – surowiec, z którego wykonuje się takie opakowania cateringowe, potrafi zmienić się w glebę w ciągu kilku tygodni.

Jak przebiega recykling opakowań cateringowych?

W przypadku tworzyw sztucznych, które stosowane są w gastronomii do produkcji opakowania do cateringu, większość z nich nadaje się do recyklingu. Jednym z najczęściej wykorzystywanych tworzyw jest PET, który charakteryzuje się małą masą oraz wysoką wytrzymałością i przejrzystością. Może być on poddawany recyklingowi zarówno metodą mechaniczną, jak i chemiczną. W przypadku metody mechanicznej, po oddzieleniu od innych tworzyw oraz wyczyszczeniu, PET zostaje rozdrobiony i poddany regranulacji, a następnie tworzy się z niego nowe przedmioty z tzw. rPET, czyli tworzywa otrzymanego w procesie recyklingu. W przypadku recyklingu chemicznego zazwyczaj przetwarza się go na półprodukty, które wykorzystywane są w przemyśle chemicznym. Istnieje także możliwość spalenia PET w odpowiednio przystosowanej instalacji, dzięki czemu możliwe jest wytworzenie wysokiej ilości ciepła – porównywalnej ze spalaniem ropy naftowej.

Inne tworzywo sztuczne, które często spotykane jest w jednorazowych opakowaniach, to polipropylen. Opakowania cateringowe z tego tworzywa poddawane są regranulacji, po czym tak powstały surowiec może posłużyć jako dodatek podczas produkowania kolejnych opakowań. Polistyren z kolei, znany przede wszystkim ze swoich właściwości termoizolacyjnych, przetwarzany jest tak, by w efekcie otrzymać materiał o identycznych właściwościach. By jednak było to możliwe, konieczna jest prawidłowa segregacja opakowań, a w następstwie – poszczególnych tworzyw sztucznych.

Jakie opakowania do cateringu wybierać?

Dostępność na rynku różnych rodzajów opakowań cateringowych sprawia, że trudno podjąć decyzję, jakie opakowania do cateringu wybrać. Przede wszystkim należy kierować się przeznaczeniem tych produktów – powinny one odpowiadać oferowanej przez nas działalności gastronomicznej. Jeśli sprzedajemy zarówno zupy, jak i tzw. drugie dania, konieczne będzie zaopatrzenie się zarówno w jednorazowe miseczki lub inne pojemniki na zupę, jak i w opakowania z przegródkami. Dodatkowo należy rozważyć, z jakiego tworzywa będą wybrane przez nas opakowania, mając na uwadze konieczność ich ewentualnej segregacji.

Udostępnij
Przypnij
Wrzuć
Sprawdź więcej
Gorąca, zimowa herbata w super kubku! W świątecznym nastroju, pełnym ciepła i radości, nic nie łączy się lepiej z magiczną atmosferą jarmarku bożonarodzeniowego niż kubek pełen gorącej herbaty! Przezroczysty kubek Premium do systemu wielokrotnego użytku, to doskonały wybór by cieszyć klientów ulubionymi napojami z Twojego menu, jednocześnie dbając o naszą planetę!
Poszukujemy Brand Managera opiekuna marki Market Grounds. Do naszej firmy poszukujemy Brand Managera opiekuna marki MARKET GROUNDS. Jeżeli masz doświadczenie w branży gastronomicznej skontaktuj się z nami.
Kebag - nowy wymiar pakowania. Ekologiczne i innowacyjne torby na kebab/kanapkę z paskiem klejącym do zamknięcia, odrywana w połowie. Idealny zamiennik za folię aluminiową czy torebki powlekane folią PE.
Popularne produkty
Przejdź do sklepu
Najnowsze posty
Gorąca, zimowa herbata w super kubku!
Poszukujemy Brand Managera opiekuna marki Market Grounds.
Kebag - nowy wymiar pakowania.
Copyright 2025 - All Rights Reserved WP-Opieka.pl - tworzenie i wsparcie stron internetowych