Plastik jest wszędzie. Niestety ogromna ilość produkowanych tworzyw sztucznych nie jest ponownie wykorzystywana i trafia do środowiska, gdzie będzie ulegać rozkładowi nawet przez setki lat. Jednym z rozwiązań tego problemu są opakowania kompostowalne i biodegradowalne. Mając odpowiednie warunki możemy samodzielnie przeprowadzić kompostowanie odpadów i zadbać o przyrodę. Jak i kiedy można kompostować odpady? O tym w artykule!
Na czym polega kompostowanie?
Proces kompostowania to inaczej naturalny recykling. Za rozkład odpadów przy kompostowaniu odpowiadają mikroorganizmy, bakterie i grzyby. W wilgotnych warunkach, odpowiedniej temperaturze i przy dostępie do tlenu dochodzi do kontrolowanego rozkładu opadów złożonych z materii organicznej. Kompostowaniu towarzyszy proces wytwarzania ciepła, dwutlenku węgla i związków amonowych.
W wyniku prawidłowo przeprowadzonego kompostowania powinniśmy otrzymać kompost, który jest idealnym nawozem dla kwiatów i roślin ogrodowych. A przy okazji redukujemy ilość śmieci.
Po czym poznać, że kompost jest gotowy? Powinien mieć on kolor ciemnobrązowy lub czarny i zapachem przypominać świeżą ziemię. Jeżeli kompost jest cieplejszy niż otoczenie to oznacza, że nadal trwa proces fermentacji i nie jest jeszcze gotowy.
Co można kompostować?
Większość materiałów ulega biodegradacji, niektóre jednak wymagają na to setek lub nawet tysięcy lat. Produkty kompostowalne oznaczają, że rozłożą się w o wiele krótszym czasie i staną się wzbogacającym dodatkiem dla gleby. Co w takim razie podlega kompostowaniu?
Najlepiej, aby w naszym kompostowniku znalazły się takie rzeczy jak: obierki z warzyw i owoców, opadłe liście, resztki roślin, skoszoną trawę oraz chwasty, odpady kuchenne (ale bez mięsa i tłuszczu), fusy po herbacie, popiół drzewny a nawet skrawki papieru lub tektury.
Unikajmy przy tym resztek chorych roślin, produktów tłustych oraz solonych – spowolni to proces rozkładu i kompostowania. Dla materiałów trudnych w kompostowaniu przydomowym można skorzystać ze specjalnych preparatów lub dorzucić do pojemnika dżdżownic.
Jakie opakowania można kompostować?
Choć wydaje się, że opakowania biodegradowalne i kompostowalne są tożsame, to w dla przydomowego kompostownika najlepiej nadadzą się te ostatnie. Przedtem trzeba je jednak dokładnie podrzeć na drobne kawałki. Pamiętajmy jednak, że najlepsze warunki do naturalnego recyklingu zapewnia tym produktom tylko kompostowanie przemysłowe.
Jeśli mamy zużyte torby papierowe czy pojemniki kompostowalne, zaleca się wrzucić je do brązowego pojemnika lub kosza z którego zostaną poddane do przemysłowego kompostowania. Tam znajdą najlepsze warunki do szybkiego rozkładu.
Jak kompostować – krok po kroku
Zabierając się do stworzenia własnego kompostownika musimy wziąć pod uwagę, miejsce w którym go ustawimy, materiał z którego jest zrobiony oraz jego pojemność. Warto się od razu zastanowić nad tym, jak będziemy dbać o kompostownik i na co wykorzystamy uzyskany nawóz.
1 zakładanie kompostownika: w domu łatwiej niż w bloku?
Osoby posiadające domek z ogródkiem mają o wiele łatwiej przy zakładaniu kompostownika. Ale choć wydaje się od razu, że kompostownik w bloku to zły pomysł, w rzeczywistości wystarczy przestrzegać kilku zasad, aby nie był to problem dla nas i sąsiadów.
Kompostownik w bloku?
Zły zapach wydobywający się z kompostownika i rój muszek to znak, że odpady są niewłaściwie składowane. Wiemy już, co można wrzucać do kompostownika. Trzeba jeszcze uważać, aby produkty, które tam trafiają rozdrobnić i regularnie mieszać.
Aby uniknąć pleśni i złych zapachów należy utrzymywać w kompostowniku właściwą wilgotność. Gdy jest za mała dołóżmy trochę mokrych odpadów. Żeby zmniejszyć wilgotność odpadów możemy dodać piasek, ziemię albo drobno posiekany papier.
2 kompostowanie odpadów: miejsce i konstrukcja
Kompostownik najlepiej umieścić w osłoniętym od wiatru i słońca miejscu. Dobrze, aby było ono nieco wyżej, aby nie zbierała się przy kompostowniku wilgoć. Konstrukcja kompostownika może być bardzo prosta. Samemu można zrobić klasyczny kompostownik drewniany. Wystarczą do tego deski, folia i zszywki.
Innym rozwiązaniem jest kompostowanie w pryzmie. Najlepsze efekty daje jednak kompostownik plastikowy termiczny. W takim pojemniku można otrzymać nawóz nawet po kilku miesiącach.
3 kontrola kompostowania
Mniej więcej co 3-4 tygodnie należy przerzucić kompost, w taki sposób, aby dokładnie go wymieszać i napowietrzyć. Pamiętajmy, aby także dorzucone odpady wymieszać z resztą zawartości pojemnika. To dobry moment, aby skontrolować czy kompost nie psuje się od wilgoci, czy może właśnie jest jej za mało.
W kompostowniku plastikowym, nawóz może być już gotowy nawet po kilku miesiącach. To “czarne złoto” (jak czasem bywa określany kompost) znajdzie zastosowanie w każdym ogrodzie. Przy klasycznych drewnianych kompostownikach, cały proces może trwać nawet dwa lata.
Zalety i wady kompostowania
Z kompostowaniem odpadów wiążą się oczywiste zalety. Dzięki temu dbamy o środowisko, zmniejszamy ilość odpadów. Poza tym sam kompost znajduje zastosowanie przy nawożeniu kwiatów w domu i ogrodzie. Kompostowanie odpadów jest bezpieczne i nie wymaga dużo uwagi.
Musimy tylko pamiętać, aby do pojemnika trafiały tylko te odpady, które podlegają kompostowaniu. Odpadają oczywiście plastikowe opakowania jednorazowe, ale też – co jest bardziej zaskakujące – skórki bananów, cytrusów a także zepsute rośliny.