Bez względu na to, czy prowadzimy restaurację, oferującą obiady na wynos, czy planujemy w domowym zaciszu przygotować sobie jedzenie do pracy, przydadzą nam się pojemniki na jedzenie z przegródkami. Lunchboxy, menuboxy, dieta boxy… Jest w czym wybierać. Rzecz w tym, że dostępne na rynku pudełka różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale niekiedy także zastosowaniem. Skąd wiedzieć, jakie pojemniki wybrać? W jakich jeszcze sytuacjach mogą być nam potrzebne? Przekonajmy się!
Rodzaje pojemników na jedzenie z przegródkami
Podstawowy podział, jaki możemy poprowadzić, spoglądając na pojemniki na jedzenie z przegródkami, to ze względu na materiał. Jeszcze do niedawna podstawowym materiałem był polistyren ekstrudowany, czyli tzw. styropian XPS. Obecnie coraz popularniejsze stają się opakowania ekologiczne i przyjazne dla środowiska. W ich przypadku materiałem, z którego są wykonane, jest trzcina cukrowa, pulpa lub masa papierowa.
Wśród dostępnych na rynku pojemników z pewnością wyróżniają się menuboxy – opakowania te mają już wbudowane wewnętrzne przegródki, pozwalające na oddzielenie przykładowo mięsa, ziemniaków i surówki, by bezpiecznie dostarczyć obiad do domu. Liczba przegródek zależy od opakowania, jednak najczęściej znaleźć można pojemniki jednodzielne, dwudzielne i trójdzielne.
Osobną kwestię stanowią zamknięcia pojemników. Choć większość z nich ma wieczko połączone z pudełkiem, istnieją też takie, do których osobno należ zakupić wieczko z trzciny cukrowej. Na rynku natrafić można także na pojemniki do zgrzewu – włożona w nie żywność powinna być zabezpieczona odpowiednią folią, co z kolei wiążę się z zakupem specjalistycznych maszyn.
Pojemnik na jedzenie z przegródkami na każdą okazję?
Wszystkie opakowania do żywności muszą spełnić odpowiednie warunki. Należą do nich między innymi szczelność, odporność mechaniczna, higieniczność i odporność na degradację mikrobiologiczną (więcej o wymaganiach można przeczytać na stronie: https://unipack.pl/aktualnosci/opakowania-do-zywnosci-jakie-wymagania-musza-spelniac/). Jest to spowodowane tym, że mają one kontakt nie tylko z żywnością, ale także z takimi czynnikami zewnętrznymi, jak zanieczyszczenia, wilgoć czy nadzwyczaj wysokie lub niskie temperatury.
Jedną z zalet, jakie posiadają pojemniki na jedzenie z przegródkami, jest ich wielofunkcyjność. Niektóre opakowania równie dobrze mogą się sprawdzić w cateringu (lub w restauracji z jedzeniem na wynos), jak i na domowym przyjęciu, po którym chcemy pożegnać gości słodką wyprawką.
Osobno wyróżnić należy także dieta box – wykonane z tektury opakowanie do tzw. diety pudełkowej. Stosowane przez firmy, oferujące tę usługę, umożliwiają wygodny – a zarazem bezpieczny dla żywności – transport do klienta.
Lunchboxy i menuboxy sposobem na zdrowe jedzenie poza domem
Zarówno lunchboxy, jak i menuboxy, posiadające odpowiednie przegródki, umożliwiają swobodny transport uprzednio przygotowanego posiłku na linii dom-praca. Dzięki temu rozwiązaniu w grę wchodzą realne oszczędności, związane z ograniczeniem jedzenia na mieście.
Uniwersalność, jaką cechują się pojemniki na jedzenie z przegródkami, sprawia, że mogą one służyć także osobom, które chcą się zdrowo odżywiać. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w odpowiednie przegródki włożyć mix sałat, plastry marchewki czy słupki papryki, a tym samym wziąć ze sobą w drogę zdrową przekąskę.
Przede wszystkim jednak warto zwrócić uwagę na jeden fakt – decyzja o przygotowaniu posiłków w domu powoduje większą świadomość tego, co jemy. Nie tylko pod względem samych potraw, ale także sposobu ich przygotowania. Lunchboxy i menuboxy pozwalają poza domem odżywiać się dokładnie tak samo, jak w domu, co dla wielu osób ma ogromne znaczenie.
Nie bez znaczenia jest oczywiście pojemność pojemników (w przypadku posiłków płynnych) oraz ich wymiary. To od tych wartości zależy, czy przygotowane przez nas jedzenie zmieści się do pojemnika oraz poszczególnych przegródek.
Jakie pojemniki na jedzenie z przegródkami wybrać – podsumowanie
Decydując się na pojemniki na jedzenie z przegródkami, warto przede wszystkim wiedzieć, do czego zamierzamy je wykorzystywać. Pozwoli to podjąć kilka właściwych decyzji – począwszy od materiału, z którego mają być wykonane, a skończywszy na liczbie wbudowanych w nie przegródek. Warto zwrócić także uwagę na sposób zamykania danego pojemnika, co pozwoli nam bezpiecznie transportować żywność – do klienta, do domu, do pracy, czy gdziekolwiek jeszcze najdzie nas ochota.