(22) 750 17 41

unipack@unipack.pl

W co najlepiej zapakować jedzenie na wynos?

W Co Najlepiej Zapakować Jedzenie Na Wynos?

Zbliżające się święta mogą być dla branży gastronomicznej kołem ratunkowym. Każdy zdaje sobie sprawę z tego, w jak trudnej sytuacji postawione zostały bary i restauracje. Dlatego można mieć nadzieję, że wielu klientów postawi w Boże Narodzenie na jedzenie z dowozem. Możemy w ten sposób pomóc swoim ulubionym punktom gastronomicznym. A co te mogą zrobić, aby nie zawieść swoich klientów? Na przykład wybrać takie opakowania na wynos, które zadowolą wszystkie zmysły konsumentów.

Jakie pojemniki cateringowe najlepiej wybrać?

Jedzenie na dowóz stało się ostatnią deską ratunku dla gastronomii. Okres świąteczny może zachęcić wielu klientów do skorzystania z cateringu. Restauracje, które specjalizowały się w serwowaniu posiłków na miejscu powinny uważać, aby nie popełnić błędu, który będzie kosztował zaufanie wiernych klientów. Jakie opakowania najlepiej się sprawdzą w tym zadaniu? 

Sklep Unipack oferuje pełną gamę opakowań i pojemników dla gastronomii. Znajdziemy tu oczywiście też wszystko, co przyda się w przygotowaniach do zamówień jedzenia na wynos. 

  • Menuboxy – to jednorazowe pojemniki niezbędne dla gastronomii i cateringu. Mogą być wykonane ze styropianu lub kartonu. W każdym przypadku charakteryzują się dobrą izolacją termiczną. Są wytrzymałe. A kartonowe menuboxy w dodatku wyglądają estetycznie oraz są przyjazne dla środowiska.
  • Opakowania na sałatki lub surówki – w ramach świątecznych przygotowań są niezbędnym wyposażeniem każdej restauracji i cateringu. Mogą być różnego kształtu i rozmiaru. Wykonane z plastiku, tektury lub papieru pozwalają dostosować się do różnych gustów.
  • Pojemniki na zupy wykonane są z tworzyw sztucznych, papieru, ekologicznej pulpy trzcinowej lub styropianu. Jeżeli zależy nam na 100% szczelności, idealnie spełnią to zadanie pojemniki do zgrzewu
  • Pojemniczki na sosy lub inne dodatki. Do wyboru są pojemniki z różnych tworzyw i dla wielu pojemności. Mogą być przezroczyste albo kolorowe. Niezależnie od tego na jaką estetykę zdecydujemy w swoim cateringu pozwolą zachować najlepsze właściwości jedzenia.

Przy dużym zamówieniu na wynos koniecznie będą torby do wygodnego transportu całego zestawu. Warto postawić na ładne i ekologiczne torby papierowe, które dorównują wytrzymałością torbą z tworzyw sztucznych. Na trudne warunki atmosferyczne najlepiej nadadzą się za to torby foliowe.

Przy tak dużym wyborze, możemy mieć problem z wyborem odpowiedniego zestawu opakowań do cateringu. Z jednej strony musimy mieć na uwadze ich praktyczność, z drugiej strony trzeba pamiętać o gustach klientów.

Estetyczne opakowania na wynos – czyli jakie?

Wrażenia kulinarne, to nie tylko smak i zapach, ale i wygląd. Nie możemy pozwolić na to, aby jedzenie dostarczone na wynos, było nieestetyczne. Na szczęście, dzięki różnym rodzajom pojemników do wyboru, mamy okazję dostosować je do gustów naszych klientów.

Na przykład opakowania styropianowe idealnie spełniają swoje praktyczne zadanie. Jednak ustępują wyglądem pojemnikom zrobionym z plastiku. Bogactwo oferty utrudnia wybór między naczyniami z tworzyw sztucznych a tymi papierowymi. Te ostatnie wyglądają zawsze elegancko.   

Chcesz zadbać o środowisko? Wybierz ekologiczne opakowania

Nawet jeśli o gustach się nie rozmawia, to coraz częściej słyszymy, że konsumenci rzeczywiście przykładają dużą wagę do ekologii. Aby zyskać ich uznanie – przy jedzeniu na wynos – kluczowe będzie zaopatrzenie się w pojemniki biodegradowalne

Opakowania ekologiczne mają nie tylko estetyczny i naturalny kolor. Poddane kompostowaniu ulegają rozkładowi, dzięki czemu nie zanieczyszczają środowiska. A jak z ich praktycznością? Nie ustępują pojemnikom z tworzyw sztucznych. Nadają się do przewożenia żywności suchej, mokrej i tłustej. 

Dania na dowóz w ładnych i bezpiecznych opakowaniach

Rozmaitość pojemników na wynos umożliwia dostosowanie ich do naszych potrzeb. Pamiętajmy, że wszystkie opakowania do żywności muszą spełnić odpowiednie wymagania. Dlatego różnice w ich funkcjonalności mogą być dla nas drugorzędne. Każde nada się do transportu żywności. 

Jeśli chodzi o dostarczanie zup na wynos, niezawodną szczelność zapewnią opakowania do zgrzewu. Ale jeśli nie mamy odpowiedniego sprzętu, możemy zaufać standardowym pojemnikom z dopasowanym wieczkiem.

A co z bezpieczeństwem? W czasie pandemii każdy lokal gastronomiczny musi dopilnować przestrzegania najwyższych standardów sanitarnych. W końcu dla restauracji to być albo nie być. Dlatego personel jest wyposażony w środki dezynfekujące, maseczki przyłbice. Dzięki temu klienci mogą bezpiecznie zamawiać jedzenie na wynos.

Inne akcesoria do jedzenia na wynos

Gdy mamy już zorganizowany zestaw potrzebnych naczyń jednorazowych do cateringu, pozostaje zastanowić się, czy nasi klienci nie będą potrzebowali sztućców. W związku z tym, że większość dostaw będzie przywożona do domów, inne akcesoria mogą być zbędne. Ale warto sprawdzić, czy np. nie lepiej wyposażyć się np. w ekologiczne sztućce

Klienci mogą pomóc gastronomii – wybierajmy jedzenie na wynos

Okres świąteczny to doskonała okazja dla nas konsumentów, aby pomóc gastronomii w trudach pandemii. Nie tylko możemy w ten sposób uratować swoje ulubione lokale. Pomożemy też wszystkim, którzy pracują w tej branży. A wszystko to, łącząc przyjemne z pożytecznym. Oszczędzając czas na przygotowania dań świątecznych, zyskamy go więcej dla bliskich.

Back To Top