(22) 750 17 41

unipack@unipack.pl

Jednorazowe pojemniki na żywność – co musisz o nich wiedzieć?

Jednorazowe Pojemniki Na żywność – Co Musisz O Nich Wiedzieć?

Korzystamy z nich na co dzień i nie wyobrażamy sobie bez nich życia. Są niezbędne w większości barów, restauracji czy kawiarni, serwujących dania na miejscu i na wynos. Jednorazowe pojemniki na żywność – to jeden z najpopularniejszych produktów na rynku opakowań. Co musisz o nich wiedzieć?

Bezpieczeństwo jednorazowych pojemników na żywność

Gdy mowa o jednorazowych opakowaniach i pojemnikach na żywność, kwestią, która wysuwa się na pierwszy plan jest bezpieczeństwo. Na zagadnienie to, uregulowane szeregiem przepisów unijnych i krajowych, coraz częściej zwracają bowiem uwagę konsumenci.

Szukając bezpiecznych, jednorazowych pojemników na żywność dla swoich klientów, warto sprawdzić kilka kwestii, m.in.:

  • materiały z których wykonano dany produkt znajdują się w wykazie substancji dozwolonych do kontaktu z żywnością. Lista ta jest stale aktualizowana i rozszerza się przez Unię Europejską, tak, aby zapewniać konsumentom jak największą ochronę przed potencjalnymi niebezpieczeństwami związanymi z opakowaniami jednorazowymi.
  • składniki tworzywa nie wpływają w nadmierny sposób na zawartość – na wygląd, smak, aromat oraz skład żywności. Nie mogę one też przenikać do posiłków w takiej ilości, która mogłaby zaszkodzić zdrowiu i życiu konsumenta.

Wymagania dla opakowań do żywności są bardzo rozbudowane i mają swoje źródło w wielu dokumentach prawnych. Aby zapewnić swoim klientom bezpieczeństwo, warto wybierać sprawdzonych dostawców, którzy gwarantują wysokiej klasy, bezpieczne produkty.

Jednorazowe pojemniki na żywność w wersji “eko”

Jednym z bardziej znaczących trendów, który można obecnie zaobserwować niemal w każdej dziedzinie życia jest ekologizm. Konsumenci, producenci oraz władze państw, wykazując coraz większą troskę o dobro planety, szukają takich rozwiązań, które w jak najmniejszym stopniu będą wpływały na stan środowiska naturalnego.

Jeśli chodzi o jednorazowe pojemniki do żywności, troska ta objawia się w wyborze jednorazowych pojemników ekologicznych, wykonanych z materiałów przyjaznych naturze, takich jak np.:

  • trzcina cukrowa – materiałem wytwórczym jest tzw. Bagassa, czyli odpad po produkcji cukru z trzciny cukrowej. Doskonale nadaje się on do produkowania m.in. jednorazowych pojemników do żywności. Bardzo dobrze radzi sobie z temperaturą (niską i wysoką) oraz nadaje się do krótkotrwałego przechowywania mokrych dań. Pojemniki wykonane z trzciny cukrowej to przykład pojemników kompostowalnych.
  • skrobia roślinna z kukurydzy – PLA do złudzenia przypomina standardowe tworzywo sztuczne. Jednak tak naprawdę jest to naturalny, bioplastik, wytwarzany ze skrobi kukurydzianej. Właściwościami PLA przypomina zwykły plastik – jest przezroczysty, równie elastyczny i odporny mechanicznie. Słabiej jednak radzi sobie z wysokimi temperaturami. Podobnie jak Bagassa, nadaje się do przemysłowego kompostowania.
  • papier i karton – to pierwszy wybór, jeśli chodzi o przyjazne środowisku jednorazowe pojemniki do żywności. Doskonale nadają się do recyklingu. Stosunkowo szybko ulegają również naturalnemu rozkładowi, dlatego warto po nie sięgnąć również wtedy, gdy jeśli interesują Was pojemniki biodegradowalne.

Jak widać, wybór w przypadku jednorazowych, ale ekologicznych pojemników do żywności jest bardzo duży. Warto zacząć go rozważać na poważnie, szczególnie, że wiele wskazuje na to, że w przyszłości może to być jedyna dostępna opcja.

Czy plastikowe opakowania i pojemniki na żywność znikną z rynku?

Od 2021 roku wszystkie kraje Unii Europejskiej będą miały obowiązek zacząć ograniczać lub wycofywać całkowicie z obrotu szereg produktów wykonanych z plastiku, dla których istnieją ekologiczne alternatywy. W odstawkę pójdą zatem m.in.:

  • plastikowe sztućce, mieszadełka do napojów, pałeczki,
  • plastikowe słomki,
  • patyczki higieniczne, patyczki do balonów,
  • naczynia jednorazowe wykonane z tworzyw sztucznych – kubki, talerzyki,
  • pojemniki i kubki na napoje wykonane ze styropianu – wraz z wieczkami i nakrętkami,
  • oraz pojemniki do żywności ze styropianu.

Wymienione powyżej produkty wchodzą w skład 10 typów odpadów, które w największym stopniu zanieczyszczają morza i oceany. Ich udział w ogólnej ilości morskich odpadów z tworzyw sztucznych wynosi aż 86%. Stąd też konieczność wycofywania ich z szerszego użytkowania.

Wszystko wskazuje zatem na to, że era beztroskiego korzystania z plastikowych jednorazówek powoli odchodzi w zapomnienie. Już teraz warto zatem przestawić się na ekologiczne warianty wymienionych produktów.

Wybierz mądrze - idealne pojemniki na żywność dla Twojej branży

Jak właściwie dobrać jednorazowe pojemniki na żywność, które najlepiej sprawdzą w danym lokalu gastronomicznym? Uwagę zwróć przede wszystkim na:

  • materiał wykonania – to temat, poruszany już wielokrotnie, jednak jest wyjątkowy istotny zarówno dla biznesów, jak i konsumenta. Wybierajmy zatem produkty wykonane z materiałów przyjaznych zarówno dla środowiska, jak i zdrowia człowieka – takich jak papier, trzcina cukrowa czy PLA. Nie można też zapominać, że różne typy tworzyw mogą różnie reagować m.in. na temperaturę czy wilgoć – uwzględnijmy to przy wyborze.
  • funkcjonalność – na rynku dostępne są opakowania i pojemniki opracowane w taki sposób, by odpowiadały potrzebom poszczególnych typów lokali. Istnieją zatem np. linie opakowań fast food, dostosowanych do wymogów profesjonalnych firm opakowań cateringowych czy opakowań cukierniczych. Warto zatem sięgać po dedykowane rozwiązania, które ułatwią serwowanie czy dostarczanie posiłków.
  • bezpieczeństwo – oferując swoim klientom jednorazowe pojemniki do żywności warto mieć pewność, że są one nieszkodliwe dla zdrowia i życia. W tym celu należy wybierać jedynie sprawdzonych dostawców. Firma Uni-Pack współpracuje z liderami rynku opakowań, zapewniając swoim odbiorcom pojemniki i opakowania najwyższej jakości.
Back To Top