Zapytania
0

0

Koszyk

Kategorie Produktów

Kontakt

Opakowania do żywności - jakie wymagania muszą spełniać?

Z opakowań do żywności korzystamy na co dzień. Rzadko jednak zastanawiamy się, jakie kryteria muszą spełnić, zanim trafią do naszych rąk. Tymczasem opakowania wykonane z niewłaściwych materiałów lub w niewłaściwy sposób, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. Dlatego też, jeśli chodzi o opakowania do żywności wymagania są jasno określone w przepisach unijnych oraz krajowych. Jakim normom podlegają?

Opakowania na żywność a prawo

Od początku XX wieku, kiedy to pojawiły się pierwsze jednorazowe opakowania do żywności ludzie na całym wyjątkowo chętnie sięgają po tzw. jednorazówki. Są lekkie, wygodne i uniwersalne, nic więc dziwnego, że ich zużycie stale rośnie. Przeciętny Polak co roku zużywa ok. 160 kg opakowań jednorazowych. Średnia unijna jest jednak jeszcze wyższa i wynosi ok. 180 kg.

Większość tych opakowań to oczywiście opakowania do żywności. Powszechność stosowania tego typu produktów sprawiła, że konieczne było opracowanie ram prawnych, definiujących standardy produkcji, oznaczania i przechowywania opakowań na żywność. Wszystko po to, by korzystanie z nich nie odbijało się negatywnie na zdrowiu konsumentów.

Obecnie wymagania wobec tego typu opakowań definiuje wiele aktów prawnych, których źródłem jest Unia Europejska oraz ustawodawstwo krajowe, w tym m.in.:

  • Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu żywności;
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/209 w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2828/2008 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzych sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, pochodzących z recyklingu;
  • Ustawa  z dnia 11 maja 2001 roku o opakowaniach i odpadach opakowaniowych, 
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż tworzywa sztuczne przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Opakowania do żywności – wymagania

Głównym zadaniem opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością wciąż jest zabezpieczenie jej przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wilgoć, zanieczyszczenia, temperatura czy promieniowanie słoneczne.

Wszelkiego rodzaju pojemniki i jednorazowe pudełka do żywności muszą zatem charakteryzować się:

  • szczelnością,
  • odpornością mechaniczną,
  • higienicznością,
  • odpornością na degradację mikrobiologiczną.

Oprócz tego, opakowania na żywność muszą być wykonane w taki sposób i z takich materiałów, które uniemożliwią zanieczyszczenie jedzenia przez same opakowanie.

Składniki tworzywa, z którego wykonane jest opakowanie nie mogą zatem:

  • w warunkach użytkowania, wnikać w żywność, w ilości, która mogłaby zaszkodzić zdrowiu konsumenta,
  • powodować niemożliwych do przyjęcia zmian składu żywności,
  • zmieniać smaku, aromatu i wyglądu produktu. Niedopuszczalna jest m.in. sytuacja, w której opakowanie ukrywało by np. zepsucie żywności lub w jakikolwiek inny sposób wprowadzały konsumentów w błąd,
  • być wyprodukowane z materiałów zawartych w wykazie substancji dozwolonych do kontaktu z żywnością (chyba, że prawo lokalne stanowi inaczej).

W przypadku opakowań zadrukowanych, niedopuszczalne jest, aby powierzchnia pokryta farbą drukarską miała bezpośrednią styczność z żywnością.

Opakowania do żywności, które w chwili wprowadzania na rynek nie weszły jeszcze w kontakt z żywnością (a zatem wszelkie opakowania jednorazowe sprzedawane jako oddzielne produkty) muszą również posiadać odpowiednie oznaczenie. Wymagane jest m.in. oznaczenie opakowań, informujące o przeznaczeniu “do kontaktu z żywnością”, a także dane na temat producenta lub sprzedawcy.

Jeśli chodzi o producenta opakowań, to musi on posiadać stosowne zezwolenia oraz musi przestrzegać dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych.

Wymagania dla opakowań do żywności wykonanych z różnych materiałów

Oprócz spełniania powyższych, ogólnych kryteriów, opakowania do żywności muszą również spełniać szereg wymagań związanych z materiałem wykonania.

Dla przykładu, opakowania plastikowe lub wykonane z innych tworzyw sztucznych muszą przechodzić szczegółowe badania migracji mikroskładników opakowania do żywności. Substancje wykorzystywane w produkcji takich opakowań muszą być również bezpieczne – nie mogą wykazywać działania mutagennego, rakotwórczego czy szkodliwego dla rozrodczości.

Również opakowania papierowe i tekturowe muszą spełnić wyśrubowane standardy, m.in.:

  • Niedopuszczalne jest produkowanie opakowań z wykorzystaniem barwników azowych;
  • Rozjaśniacze optyczne nie mogą migrować do żywności;
  • Opakowanie nie może mieć konserwującego wpływu na zawartość;
  • Zawartość substancji takich jak chlorki, metale i inne, nie mogą przekraczać norm określonych w prawie.

W ostatnich kilkudziesięciu latach pojawiło się wiele uregulowań prawnych, które miały na celu podniesienie jakości opakowań do żywności. Wprowadzono m.in. wyśrubowane normy związane ze składem i bezpieczeństwem takich opakowań. Uni-Pack od początku działania przykładał ogromną wagę do klasy oferowanych produktów. W naszej ofercie znajdziecie zatem wyłącznie produkty najwyższej jakości, posiadające wszystkie niezbędne atesty.

Udostępnij
Przypnij
Wrzuć
Sprawdź więcej
Poszukujemy Brand Managera opiekuna marki Market Grounds. Do naszej firmy poszukujemy Brand Managera opiekuna marki MARKET GROUNDS. Jeżeli masz doświadczenie w branży gastronomicznej skontaktuj się z nami.
Kebag - nowy wymiar pakowania. Ekologiczne i innowacyjne torby na kebab/kanapkę z paskiem klejącym do zamknięcia, odrywana w połowie. Idealny zamiennik za folię aluminiową czy torebki powlekane folią PE.
Plastic Free – czy na pewno? Na przestrzeni ostatnich miesięcy pojawiły się liczne deklaracje produktów „wolnych od plastiku” komunikowane w niektórych przypadkach przez oznaczenia „plastic free”. Rozwiązania te oparte są na tzw. wodnych powłokach dyspersyjnych. Ustalenia jednego z naszych głównych dostawców sugerują, że większość powłok dyspersyjnych dostępnych na rynku zazwyczaj składa się w 60–80% ze spoiw polimerowych, zazwyczaj na bazie akrylu lub poliolefinów. W takich sytuacjach, w szczególności w przypadku kubków papierowych do gorących i zimnych napojów, badanie na obecność plastiku często podważa deklarowaną nieobecność plastiku. W związku z tym zalecamy aby firmy korzystające z takich rozwiązań sprawdzały badania na podstawie, których wystawiane są deklaracje Plastic Free.
Popularne produkty
Przejdź do sklepu
Najnowsze posty
Poszukujemy Brand Managera opiekuna marki Market Grounds.
Kebag - nowy wymiar pakowania.
Plastic Free – czy na pewno?
Copyright 2024 - All Rights Reserved WP-Opieka.pl - tworzenie i wsparcie stron internetowych