Zamawianie dań czy napojów na wynos jest obecnie bardzo popularną praktyką. Żeby jednak móc bezpiecznie przewozić produkty spożywcze z miejsca na miejsce, potrzebna im odpowiednia ochrona. Taką zapewniają opakowania kartonowe, obecnie bardzo popularne we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych. I choć wszyscy chociaż raz z nich korzystali, nie każdy wie, jak wygląda proces ich produkcji.
Opakowania kartonowe – do czego się je wykorzystuje?
Tak naprawdę opakowania kartonowe i tekturowe wykorzystywane są praktycznie wszędzie. W niewielkich kartonikach przewozi się drobiazgi, a te duże świetnie służą do transportu naprawdę ciężkich rzeczy, które nierzadko klienci zamawiają do domu za pośrednictwem kuriera. Karton zapewnia produktom bezpieczeństwo podczas podróży, a jednocześnie łatwo go przenieść z miejsca na miejsce.
Prawdziwym królestwem opakowań kartonowych jest jednak branża gastronomiczna. W papierowe pudełeczka można zapakować wiele potraw czy deserów i nie martwić się, że ulegną uszkodzeniu podczas przewozu we wskazane miejsce. Wśród popularnych artykułów tego rodzaju są, chociażby opakowania na torty (zarówno te zwykłe, otwarte od góry, jak i te składane, ze specjalną rączką). Z kolei bary szybkiej obsługi chętnie wykorzystują proste jednorazowe opakowania, jak na przykład kartonik do zapiekanki czy kartonik na naleśnik. Z kolei w przypadku wszelkiego rodzaju restauracji, sprawdzą się takie rozwiązania, jak: pudełko tekturowe na sałatkę, a także pudełko papierowe z okienkiem do sushi.
Można wyróżnić dwa podstawowe rodzaje opakowań kartonowych. Te najpopularniejsze to pudła oraz pudełka klapowe, które zwykle trzeba jeszcze dodatkowo zabezpieczyć, na przykład specjalną taśmą. Innym rodzajem opakowań są z kolei pudełka fasonowe, powstające z wykrojnika, które mogą być wykorzystywane zarówno do przechowywania produktów, jak i ich wysyłki czy innego rodzaju transportu. W zależności od potrzeb można decydować się na różne rozwiązania, ponieważ wybór obecnie jest naprawdę szeroki.
Jak powstają opakowania kartonowe?
Opakowania kartonowe, jak sama nazwa wskazuje, powstają z kartonu, czyli materiału papierowego, którego gramatura mieści się w przedziale od 160g/m2 do 500 g/m2. Aby móc je wytworzyć, potrzeba specjalistycznego sprzętu. Dzięki automatyzacji całego procesu produkcja opakowań kartonowych ma zwykle charakter masowy. W podobny sposób tworzy się również opakowania tekturowe, z tym że tektura jest już materiałem grubszym i służy przede wszystkim do tworzenia opakowań o większej trwałości takich chociażby, jak pudła pakowe.
Produkcja opakowań kartonowych – jakie są jej etapy?
Produkcja opakowań kartonowych składa się z kilku etapów. Przede wszystkim, trzeba wiedzieć, czy tworzone opakowania mają mieć jakiś nadruk. Jeśli tak, projektuje się go na samym początku. Można wykonać go za pomocą druku fleksograficznego (wtedy wzór powstaje bezpośrednio na kartonie) lub druku offsetowego (zadrukowany zostaje arkusz papieru, a całość następnie nakleja się na karton).
Następnym etapem produkcji jest przygotowanie odpowiedniego fasonu pudełka, czyli wycięcie go z kartonu. Później z kolei kartonowe pudełka trzeba skleić lub spiąć (na przykład niektóre pudełka na torty są przygotowywane z wykorzystaniem cienkich zszywek). Tak przygotowane opakowania czekają już na swoich pierwszych użytkowników.
Czy produkcja opakowań kartonowych jest ekologiczna?
Warto zauważyć, że opakowania kartonowe to jedno z bardziej ekologicznych rozwiązań. Materiał, z którego powstają, ulega łatwemu rozkładowi i nie szkodzi środowisku (rozkład kartonu następuje dużo szybciej niż na przykład plastiku). Co więcej, część kartonu uzyskiwanego na tego rodzaju opakowania pochodzi z recyklingu, a to również świadczy na ich korzyść w obliczu troski o środowisko.
Jednocześnie produkcja opakowań kartonowych także uchodzi za całkowicie ekologiczne rozwiązanie, ponieważ wykorzystuje się przy niej wyłącznie czyste techniki, które nie wpływają w żadnym stopniu na środowisko naturalne. Oznacza to, że w procesie wytwarzania tego rodzaju pudełek nie powstają żadne ścieki ani zanieczyszczenia, mogące w jakikolwiek sposób zaszkodzić planecie. Wybieranie opakowań kartonowych przez wiele firm jest zupełnie zrozumiałe. Wystarczy tylko przytoczyć wszystkie ich zalety, a jednocześnie dodać do tego niewielki koszt takiego rozwiązania, a szybko można pojąć, dlaczego sięga się po nie zdecydowanie częściej niż po ich plastikowe odpowiedniki.