Zapytania
0

0

Koszyk

Kategorie Produktów

Kontakt

Opłata konsumencka – dyrektywa SUP.
Od 01 stycznia 2024 roku weszły w życie przepisy ustawy wprowadzające w Polsce obowiązek pobierania opłaty konsumenckiej od kubków i pojemników jednorazowych zawierających tworzywa sztuczne.  > Dowiedz się więcej <

Co można zjeść wprost z opakowania?

Robiąc standardowe zakupy w sklepie spożywczym, rzadko zastanawiamy się nad tym, czy kupowane przez nas produkty jemy bezpośrednio z opakowania. Masło, jogurty, serki, mleko – przywykliśmy do nabiału w opakowaniach. Podobnie nie straszne nam przekąski, jak chipsy, paluszki czy słodycze, oraz żywność w puszce.

Kupowane w marketach produkty spożywcze bez większego zastanowienia konsumujemy bezpośrednio z pudełka, w którym się znajdowały i nie mamy z tym żadnego kłopotu. Mimo to jednak dość często zastanawiamy się, czy opakowania do cateringu, w których odebraliśmy zamówiony przez nas posiłek, są dla niego odpowiednie.

Co zjadamy wprost z opakowania?

Zastanawiając się w kontekście cateringu i dań na wynos, co zjadamy wprost z opakowania, przede wszystkim przychodzi nam do głowy pizza, spożywana prosto z tekturowego pudełka. Wiemy, że ułatwia ono jej transport i nikt nie podważa sensu stosowania tego typu opakowania.

Podobnie akceptowalne przez nas są opakowania do sushi na wynos, wszelkiego rodzaju menuboxy, pudełka do popularnej chińszczyzny, czy też kubeczki na gorącą kawę lub czekoladę, zamawiane na wynos w kawiarniach.

Jeszcze inną kategorię opakowań, z których bezpośrednio spożywamy posiłek, są… opakowania jadalne. Jakie? W tym przypadku mowa choćby o wafelkach do lodów, jednak to nie jedyne popularne opakowanie, które zjadamy. Przykładowo część restauracji oferuje klientom żurek (lub inny rodzaj zupy), serwowany w misce wykonanej z chleba, którą można bezpiecznie skonsumować.

Czy opakowania do żywności muszą być bezpieczne?

Jest jedna rzecz, o której warto pamiętać, wybierając opakowania do żywności, jakie powinny one spełniać. Zgodnie z obowiązującymi normami prawa, wszystkie pojemniki i jednorazowe opakowania, które są przeznaczone do transportowania żywności, muszą charakteryzować się nie tylko właściwą higienicznością i odporności na degradację mikrobiologiczną, ale także szczelnością oraz odpornością mechaniczną.

Istotne jest również, by zostały wyprodukowane z takiego tworzywa, które uniemożliwia zanieczyszczenie samym sobą przechowywanej w opakowaniu żywności. W praktyce oznacza to, że wszystkie jednorazowe opakowania, dopuszczone do sprzedaży, muszą spełniać powyższe warunki.

Istnieją ponadto dodatkowe standardy, przygotowane dla każdego ze stosowanych do produkcji opakowań materiałów. Dla przykładu, opakowania zawierające plastik muszą przejść bardzo szczegółowe badania. Ich celem jest potwierdzenie, że nie mamy do czynienia z migracją mikroskładników opakowania do żywności.

Co więcej, tworzywo sztuczne nie może wykazywać działań rakotwórczych, szkodliwych dla rozrodczości lub mutagennych. Papierowe opakowania jednorazowe z kolei m.in. nie mogą być produkowane przy użyciu barwników azotowych. A zawarte w nich metale, chlorki i inne substancje muszą mieścić się w ściśle określonych normami prawnymi zakresach.

Kiedy można jeść wprost z opakowania?

Aby upewnić się, czy opakowanie przeznaczone jest do kontaktu z żywnością, warto sprawdzić wszystkie symbole na opakowaniach, które posiadamy. Jeśli wśród nich znajdziemy piktogram przedstawiający kieliszek i widelec, oznacza to, że opakowanie spełnia wszystkie wymagania, by można było w nim bezpiecznie przechowywać żywność.

Warto także mieć świadomość znaczenia pozostałych symboli, jakie znajdują się na opakowaniu. Przykładowo charakterystyczne trzy strzałki to symbol wskazujący na to, że opakowanie nadaje się do recyklingu.

Symbol ten nierzadko mylimy z okrągłym symbolem, przedstawiającym dwie strzałki – białą i zieloną. To tzw. zielony punkt, który oznacza, że producent opakowania wykorzystuje w procesie produkcji system odzysku odpadów.

Na niemal każdym opakowaniu spotkać można także piktogram, przedstawiający człowieka, wyrzucającego śmieci do pojemnika – oznacza on, że opakowanie, na którym ten znak widnieje, musi trafić do odpowiedniego kosza na śmieci, ponieważ samo nie ulegnie rozkładowi.

Pojemniki na żywność nie tylko bezpieczne, ale i ekologiczne!

Mając na uwadze wspomniane powyżej restrykcje, dotyczące produkcji opakowań do żywności można śmiało przyjąć, że jedzenie bezpośrednio z opakowania jest dla człowieka bezpieczne. Tym bardziej teraz, gdy świat coraz silniej kieruje się w stronę rozwiązań ekologicznych, które nie tylko pozytywnie wpływają na środowisko, ale także na organizm człowieka i jego zdrowie.

Dostępne obecnie na rynku opakowania ekologiczne z tektury, trzciny cukrowej czy pulpy doskonale wpisują się w taki trend, chroniąc nie tylko żywność, ale także jej docelowego konsumenta przed kontaktem ze szkodliwymi substancjami.


Udostępnij
Przypnij
Wrzuć
Sprawdź więcej
Opakowania wielokrotnego użytku. Czy na pewno zwalniają z opłaty SUP? W ostatnim czasie wielu producentów opakowań jednorazowych chcąc umożliwić swoim klientom uniknięcie obowiązku wprowadzenia opłat konsumenckich, przeprowadza dodatkowe badania swoich opakowań plastikowych i próbuje zmienić ich funkcję z jednorazowych na wielokrotnego użytku. Zwykle podstawą deklaracji na wielokrotność użycia jest tylko i wyłącznie badanie potwierdzające możliwość wykonania 125 cykli mycia opakowania w zmywarce.   W świetle obecnie obowiązujących przepisów, opisanych poniżej, takie badanie może okazać się nie wystarczające i narażać lokale gastronomiczne na kary administracyjne z powodu nie zastosowania się do przepisów SUP i wynikającego z nich obowiązku pobrania opłaty od klientów końcowych. Do obowiązków każdego przedsiębiorcy należy dostosowanie swojej działalności do obowiązków wynikających z obowiązującego prawa, dlatego w przypadku w uznania przez organ kontrolny, że przedstawione badania są niewystarczające aby  być zwolnionym z obowiązku pobierania opłaty SUP, nie będzie możliwości przeniesienia kary administracyjnej na dostawcę opakowań.
Otworzyliśmy nowy showroom! Zapraszamy do świeżo wyremontowanego showroomu! W nowo zaaranżowanej przestrzeni można wygodnie złożyć zamówienie i poczekać na jego odbiór. W międzyczasie można również zapoznać się z licznymi nowościami w naszym asortymencie, zarówno oglądając nowości na półkach jak i pełen asortyment online.
Opłata konsumencka – dyrektywa SUP Od 24 maja 2023 roku obowiązują  w Polsce znowelizowane przepisy ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami z tworzyw sztucznych oraz o opłacie produktowej i rozszerzonej odpowiedzialności podmiotów wprowadzających do obrotu m. in. opakowań jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. Nowelizacja wynika z implementacji unijnej dyrektywy z 5 czerwca 2019 r., znanej jako dyrektywa SUP.
Popularne produkty
Przejdź do sklepu
Najnowsze posty
Opakowania wielokrotnego użytku. Czy na pewno zwalniają z opłaty SUP?
Otworzyliśmy nowy showroom!
Opłata konsumencka – dyrektywa SUP
Copyright 2024 - All Rights Reserved