(22) 750 17 41

unipack@unipack.pl

Co można zjeść wprost z opakowania?

Co Można Zjeść Wprost Z Opakowania?

Robiąc standardowe zakupy w sklepie spożywczym, rzadko zastanawiamy się nad tym, czy kupowane przez nas produkty jemy bezpośrednio z opakowania. Masło, jogurty, serki, mleko – przywykliśmy do nabiału w opakowaniach. Podobnie nie straszne nam przekąski, jak chipsy, paluszki czy słodycze, oraz żywność w puszce.

Kupowane w marketach produkty spożywcze bez większego zastanowienia konsumujemy bezpośrednio z pudełka, w którym się znajdowały i nie mamy z tym żadnego kłopotu. Mimo to jednak dość często zastanawiamy się, czy opakowania do cateringu, w których odebraliśmy zamówiony przez nas posiłek, są dla niego odpowiednie.

Co zjadamy wprost z opakowania?

Zastanawiając się w kontekście cateringu i dań na wynos, co zjadamy wprost z opakowania, przede wszystkim przychodzi nam do głowy pizza, spożywana prosto z tekturowego pudełka. Wiemy, że ułatwia ono jej transport i nikt nie podważa sensu stosowania tego typu opakowania.

Podobnie akceptowalne przez nas są opakowania do sushi na wynos, wszelkiego rodzaju menuboxy, pudełka do popularnej chińszczyzny, czy też kubeczki na gorącą kawę lub czekoladę, zamawiane na wynos w kawiarniach.

Jeszcze inną kategorię opakowań, z których bezpośrednio spożywamy posiłek, są… opakowania jadalne. Jakie? W tym przypadku mowa choćby o wafelkach do lodów, jednak to nie jedyne popularne opakowanie, które zjadamy. Przykładowo część restauracji oferuje klientom żurek (lub inny rodzaj zupy), serwowany w misce wykonanej z chleba, którą można bezpiecznie skonsumować.

Czy opakowania do żywności muszą być bezpieczne?

Jest jedna rzecz, o której warto pamiętać, wybierając opakowania do żywności, jakie powinny one spełniać. Zgodnie z obowiązującymi normami prawa, wszystkie pojemniki i jednorazowe opakowania, które są przeznaczone do transportowania żywności, muszą charakteryzować się nie tylko właściwą higienicznością i odporności na degradację mikrobiologiczną, ale także szczelnością oraz odpornością mechaniczną.

Istotne jest również, by zostały wyprodukowane z takiego tworzywa, które uniemożliwia zanieczyszczenie samym sobą przechowywanej w opakowaniu żywności. W praktyce oznacza to, że wszystkie jednorazowe opakowania, dopuszczone do sprzedaży, muszą spełniać powyższe warunki.

Istnieją ponadto dodatkowe standardy, przygotowane dla każdego ze stosowanych do produkcji opakowań materiałów. Dla przykładu, opakowania zawierające plastik muszą przejść bardzo szczegółowe badania. Ich celem jest potwierdzenie, że nie mamy do czynienia z migracją mikroskładników opakowania do żywności.

Co więcej, tworzywo sztuczne nie może wykazywać działań rakotwórczych, szkodliwych dla rozrodczości lub mutagennych. Papierowe opakowania jednorazowe z kolei m.in. nie mogą być produkowane przy użyciu barwników azotowych. A zawarte w nich metale, chlorki i inne substancje muszą mieścić się w ściśle określonych normami prawnymi zakresach.

Kiedy można jeść wprost z opakowania?

Aby upewnić się, czy opakowanie przeznaczone jest do kontaktu z żywnością, warto sprawdzić wszystkie symbole na opakowaniach, które posiadamy. Jeśli wśród nich znajdziemy piktogram przedstawiający kieliszek i widelec, oznacza to, że opakowanie spełnia wszystkie wymagania, by można było w nim bezpiecznie przechowywać żywność.

Warto także mieć świadomość znaczenia pozostałych symboli, jakie znajdują się na opakowaniu. Przykładowo charakterystyczne trzy strzałki to symbol wskazujący na to, że opakowanie nadaje się do recyklingu.

Symbol ten nierzadko mylimy z okrągłym symbolem, przedstawiającym dwie strzałki – białą i zieloną. To tzw. zielony punkt, który oznacza, że producent opakowania wykorzystuje w procesie produkcji system odzysku odpadów.

Na niemal każdym opakowaniu spotkać można także piktogram, przedstawiający człowieka, wyrzucającego śmieci do pojemnika – oznacza on, że opakowanie, na którym ten znak widnieje, musi trafić do odpowiedniego kosza na śmieci, ponieważ samo nie ulegnie rozkładowi.

Pojemniki na żywność nie tylko bezpieczne, ale i ekologiczne!

Mając na uwadze wspomniane powyżej restrykcje, dotyczące produkcji opakowań do żywności można śmiało przyjąć, że jedzenie bezpośrednio z opakowania jest dla człowieka bezpieczne. Tym bardziej teraz, gdy świat coraz silniej kieruje się w stronę rozwiązań ekologicznych, które nie tylko pozytywnie wpływają na środowisko, ale także na organizm człowieka i jego zdrowie.

Dostępne obecnie na rynku opakowania ekologiczne z tektury, trzciny cukrowej czy pulpy doskonale wpisują się w taki trend, chroniąc nie tylko żywność, ale także jej docelowego konsumenta przed kontaktem ze szkodliwymi substancjami.


Back To Top